Místa, kde se pěstuje a vyrábí kvalitní pu erh
Pokud máte červený čaj Puerh rádi, nebo jste se do něj dokonce zamilovali, dříve nebo později se nejspíš začnete zajímat o to, odkud vlastně tento dobrý blahodárný čaj pochází. Dále Vás asi bude zajímat, proč jsou chutě různých druhů tohoto čaje tolik odlišné. Za různými chutěmi čaje stojí místní podmínky různých oblastí, mezi které patří geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, teplota podnebí, nadmořská výška, tradice a zkušenost producenta. Číňané či znalci tohoto čaje by určitě ještě zmínili i čchi oblasti, jinak řečeno energii a vyváženost místa a tvůrce čaje samotného.
I když je čaj Puerh vyráběn na různých místech Yunnanu, největší popularitě se těší čaje z Šesti prapůvodních čajových hor, takzvaných Six Famous Tea Mountains.
Šest prapůvodních čajových hor
Six famous tea mountain je skupina hor v oblasti Xishuangbanna. Během dlouhých staletí se tato skupina hor několikrát měnila, ovšem nyní je důležité, že nám tyto hory a jejich okolí poskytují ty nejlepší podmínky pro pěstování kvalitního čaje Puerh. Nynější hory můžeme nalézt severovýchodně od Lancang, což je jak název oblasti, tak i horního toku řeky známé pod jménem Mekong.
Jména šesti čajových hor jsou následující:
- Gedeng
- Mansa
- Mangzhi
- Manzhuan
- Yibang
- Youle
Aby to nebylo tak jednoduché, existuje ještě jiná skupina méně známých hor umístěných jihozápadně od řeky Mekong:
- Mengsong
- Menghai
- Jingmai
- Nannuo
- Bada
- Youle
Čaje pocházející právě z těchto pohoří patří mezi jedny z nejlepších, proto by byla obrovská škoda nezmínit některé další oblasti, například Bangwei, Banzhang, Yiwu a nebo Jinggu.
Zejména Banzhang se v poslední době stal jakýmsi chrámem milovníků, znalců a sběratelů červeného čaje, protože právě odtud pochází neuvěřitelně silné a kvalitní čaje Gushu s velkým potenciálem zrání. Ovšem s rostoucími cenami také roste velké množství padělků, dochází k nechtěné degradaci přirozeného biotopu, vyčerpání energie stromů z důvodu velmi častého sběru.