Prokázané léčivé účinky fermentovaného čaje puerh
Jestliže chceme hovořit o zdravotních účincích čajů Pu Erh, obvykle máme na mysli především tmavé čaje Pu Erh, takzvané Shu Cha. V souvislosti s tmavými čaji můžeme hovořit o oxidaci, ale také o fermentaci. Na zrání těchto čajů mají totiž oba procesy svoji zásluhu. Na druhou stranu mladé a zelené čaje Pu Er, takzvané Mao Cha nemají takové vlastnosti, které bychom od této skupiny čajů mohli očekávat. Vzhledem ke svým účinkům jsou tyto čaje podobné spíše čajům světlým. Mezi vlastnosti, které rozhodně stojí za zmínění, patří antioxidační schopnosti a navíc obsahují hojné množství vitaminů a polyfenolů, jinak řečeno katechinů.
V různých zemích a na různých místech světa se můžete s čajem Pu Erh setkat pod nejrůznějšími názvy, jako například čaj krásy, nápoj dlouhověkosti a také čaj na hubnutí. A jak už to tak chodí, na všem je kus pravdy.
Milovníci, opravdoví znalci a také ostřílení spotřebitelé čaje Pu Erh mohou z vlastní zkušenosti potvrdit, že Pu Erh zahřívá organismus, snižuje obsah nezdravých tuků v těle, dále snižuje tlak krve a hladinu cukru, omezuje riziko vzniku arteriosklerózy a také i v poslední době tolik diskutované rakoviny. Dále můžeme říci, že pravidelné popíjení čaje Pu Erh dokáže zpomalit stárnutí.
Některé z hlavních výhod pití čaje Pu Erh:
- předchází vzniku kardiovaskulárních chorob Chemické látky obsažené v čaji brání shromažďování enolu a tuku v krvi a játrech, zvyšují pružnost cév a pomáhají předcházet arterioskleróze a krvácení do mozku.
- snižuje krevní tlak
- reguluje obsah tuku v těle Čaj potlačuje ukládání špatného cholesterolu v játrech a snižuje tak jeho množství v krvi, snižuje také množství triglyceridů a volných mastných kyselin.
- reguluje trávení
- pomáhá při zácpě Jelikož je čaj Pu Erh fermentovaný, je k trávícímu systému člověka velice citlivý. Pokud není odvar z čaje příliš silný, zklidňuje a podporuje trávící systém a napomáhá při zácpě.
- napomáhá s prevencí proti rakovině a zvyšuje odolnost proti ozáření Čaj obsahuje protirakovinné organické látky, mezi které patří například fenol, theofylin a různé vitamíny. A jedna zajímavost - fenol v čaji zvyšuje odolnost proti oxidaci a radiaci více než vitamin E.
- zpomaluje stárnutí Lístky čaje obsahují kyselinu tříslovou, tzv. tanin, který je až osmnáctinásobně účinnější než vitamín E. Fenol brání aktivitě volných radikálů a katechin zpomaluje stárnutí.
- velice pozitivní dopad na vzhled člověka Čaj Pu Er byl po většinu času vnímán a považován jako “čaj pro staré“. Ovšem zvláště v posledních letech je prezentován jako čaj vhodný především pro ženy. A jaké to má opodstatnění? Důvodem je schopnost ovlivňovat metabolismus a urychlovat cirkulaci krve, což je viditelné na vzhledu člověka, obzvláště pak na té hezčí polovičce lidstva...
- podporuje cirkulaci krve Jestliže máte neustále studené končetiny a trpíte zimomřivostí, nejspíš je příčinou špatná cirkulace krve. Tento neduh se nejčastěji objevuje u žen. Pu Erh podporuje cirkulaci krve a napomáhá s prohříváním těla.
- Pu Erh léčí záněty, zabraňuje množení bakterií a chrání zuby. Množení bakterií zabraňuje fenol obsažený v listech velkolistých čajovníků rostoucích v čínské provincii Yunnan. Čaj také obsahuje fluor, který získal z kvalitní hlíny, ve které byl pěstován. Čajové lístky tedy napomáhají posilovat zuby, chránit před kazy a také před nepříjemným zápachem z úst.
Proč je důležité vybrat si správného dodavatele čaje?
Čaj Pu Erh je obzvláště citlivý na prostředí, ve kterém se skladuje. Mnohdy bývá čaj Pu Erh skladován klidně i několik desítek let. A právě proto je důležité zajistit ideální podmínky pro jeho skladování a následnou fermentaci. Velikou nevýhodou je fakt, že čajové lístky velice dobře pohlcují pachy z okolního prostředí, ve kterém jsou skladovány. Proto si musíme dávat velmi dobrý pozor, kde je čaj skladován, aby nedošlo k jeho nenávratnému znehodnocení.
A jak je to s tou fermentací?
U fermentace čaje Pu Erh je to právě naopak než u jiných čajů. Pro zahájení procesu fermentace je potřeba zajistit přístup vzduchu a světla, přičemž vzduch by měl být vlhký a světlo mírné. Pokud by byl na skladovaném místě vzduch příliš suchý, nebo světlo příliš ostré, nemuselo by dojít k fermentaci.
Z výše uvedeného je jasné, že fermentační proces, kdy čaj získává své jedinečné vlastnosti, musí probíhat při specifických klimatických podmínkách za určité vlhkosti a teploty. Prostředí, ve kterém by měl fermentační proces probíhat, lze jen velmi těžko uměle nasimulovat.
Na trhu si můžete vybrat jak čaj sypaný, tak také slisované čajové lístky. V případě, že natrefíte na kvalitní čaj, ocitnete se na nejlepší cestě k vyřešení či zmírnění vašich obtíží. Mnoho lidí se k tomuto čaji obrací nejen kvůli jeho blahodárným účinkům, ale také z důvodu jeho specifické a unikátní chuti. V dávných dobách se čaj konzumoval především kvůli jeho léčivým účinkům, které jsou v dnešních dnech objevovány, zkoumány a nejlepšími odborníky potvrzovány.