Fakta a zajímavosti o fermentovaných čajích typu puerh. Víme vše.

Data a fakta o puerh čaji

Někdy je tento čaj právem nazýván zabíječem tuků. Pít jej samozřejmě mohou i lidé štíhlí. Jedná se jen o to, že čaj napomáhá odbourat přebytečné množství tuku. Pravidelné popíjení tohoto červeného čaje usměrňuje činnost metabolismu. Pu-erh je známý především svými zdravotními účinky, o kterých se dozvíte více informací níže v textu. Navíc čaj obsahuje spoustu minerálů, jako je vápník, hořčík, železo a zinek a také velké množství stopových prvků. Můžeme jmenovat například lapač volných radikálů selen, zinek a mangan. Dále jsou v něm obsaženy vitamíny a nechybí ani bílkoviny. Čaj lze pít i pozdě večer, protože obsahuje až 23× menší množství taninu, než běžný čaj, který už není vhodné na noc pít. Seznamte se - Pu-erh je lahodný čaj, který je vhodný jak pro mladé i staré, tak pro zdravé i nemocné.

Něco málo o čaji Pu-Erh

Pu-erh je zřejmě nejstarší čaj, který na světě v dnešní době existuje. V jihovýchodní oblasti Číny je Pu-erh ceněn zejména pro jeho zdravotní účinky. Dokonce je považován za nejlepší čaj vůbec. Zato v Evropě se tento čaj prosazuje až poslední dobou.

Listy tohoto čaje pocházejí ze širokolistých čajových stromů ta-jie, což opravdu v překladu znamená „velký list“. Tyto stromy rostou především v provincii Jün-nan. Odborníci, kteří se těmito stromy již dlouhou dobu zabývají, se domnívají, že se jedná o příbuzné prapůvodních starobylých čajových stromů.

Tato červená rostlina prochází několika stupni zpracování, které jsou poměrně časově náročné. Jedná se v podstatě o čaj, který je vyráběn z velkých listů, pěstuje se ve specifických podmínkách, které jsou dány podnebím a půdou hor Jün-nanu a je jen částečně fermentovaný. Po frekventovaném otáčení listů při vhodné vlhkosti uskladnění je čaj fermentován za pomoci bakterie Aspergillus niger přesně po dobu 3 měsíců. Hotový čaj se tak ve vlhkém prostředí několik měsíců až let „kompostuje“. Jedná se o proces dozrávání.

Chuť Pu-erhu bývá popisována jako vyvážená. Ovšem ten, kdo na tuto specifickou chuť není zvyklý, možná s jeho „zemitou“ příchutí bude mít ze začátku problém. Tato chuť je nejvýraznější po prvním louhování. Pro skutečné znalce a milovníky tohoto čaje je právě tato neobvyklá chuť známkou výjimečnosti tohoto čaje.

Pu-erh je také proslulý tím, že si udrží svoji chuť i po několikanásobném louhování. Stáří čaje nemá žádný vliv na jeho léčebné účinky. Uvařený nápoj má tmavě-červenou barvu.

Zdravotní účinky

Čaj Pu-erh je známý především pro své zdravotní účinky, které dokládá čínská lékařská kniha Pen Chaw Kang Mu of LI z roku 1596.

Účinky čaje jsou uplatňovány nejen v prevenci, ale i v léčení chronických chorob. Pu-erh obsahuje mnoho minerálů, mezi které patří vápník, hořčík, železo a zinek, dále velké množství stopových prvků - zejména lapače volných radikálů selen, zinek a mangan, nechybí ani vitamíny a bílkoviny.

Hubnutí a odbourávání tuků

Pu-erh byl v minulosti čínskými vládci chápán pouze jak „lék“ na odbourávání tuků. Mnoho studií prokázalo, že u lidí ve věku 35-55 let se po pravidelném pití čaji projevilo stálé hubnutí až o 3-9 kg za měsíc. Možná i proto je někdy tento čaj nazýván zabíječem tuků. Nemocnice St. Antoine v Paříži doložila, že u 88 % osob došlo ke zhubnutí mezi 3 - 10 kg za měsíc. A jak je to možné? Pravidelné popíjení tohoto čaje totiž reguluje metabolismus a tím se ve střevě snižuje vstřebávání tukových látek.

Snížení cholesterolu

Čaj nejen že snižuje hladinu cholesterolu, ale na rozdíl od zeleného čaje také rizikové triglyceridy. Zvýšením činnosti adrenalinu v tukové tkáno dojde k odbourávání triglyceridu což vede ke snížení váhy. Pu-erh je také vhodné podávat při poruchách trávení a při průjmu.

Zvýšení imunity

Nadměrné množství vitamínu E, které je obsaženo v tomto čaji podporuje správnou funkci imunitního systému.

Detoxikace a pročištění

Pu-erh velice účinně pročišťuje nejen krev a játra, ale také odbourává z těla toxiny.

Protizánětlivé působení

Čaj také velice dobře působí proti nejrůznějším zánětům v těla a také je vhodný k popíjení u mnohých infekčních chorob.

Zlepšení zažívání

Čaj podporuje trávení a správnou funkci metabolismu, vyměšování slin, posiluje žaludek, podporuje činnost enzymu štěpících bílkoviny, pročišťuje střeva a působí proti nadýmání.

Ateroskleróza a vysoký krevní tlak

Látky, které se při dozrávání čaje uvolňují, působí proti kornatění tepen, rozšiřují cévy a snižuje krevní tlak.

Odbourávání alkoholu

Pu-erh urychluje odbourávání alkoholu z těla –až dvakrát rychleji než normálně a snižuje příznaky kocoviny, mezi které patří tříštivá bolest hlavy.

Omlazující prostředek

Jak na něj? Do vlažného odvaru namočte gázu a přiložte si ji asi na 10 minut na obličej.

Protirakovinný účinek

Japonští vědci zjistili, že Pu-erh působí proti rakovině. Čaj obsahuje větší množství EGCG a kyseliny galové, která zabraňuje tvorbě rakovinných buněk.

Ovlivnění psychiky

Čaj velice pozitivně působí na psychiku člověka, snižuje deprese a odlučuje negativní myšlení.

Jak správně čaj uvařit?

Pro připravuje čaje je vhodná spíše měkčí studená voda. Budete potřebovat 1 čajovou lžičku čaje na šálek. Čaj lze zalít až čtyřikrát vodou o teplotě 80 stupňů Celsia. První nálev se louhuje jen 30 sekund, druhý a třetí nálev 1 minutu a čtvrtý nálev se přecedí po 2 minutách. Pro léčivé účinky je vhodné pít 3 až 4 šálky denně.

Odkud čaj Pu-Erh pochází?

Název Pu-erh vznikl dle regionu, kde byl poprvé vyroben. Bylo to v horském údolí jižní části provincie Yunnan u malého městečka Pu-erh. V této oblasti Yunnanu se v nadmořské výšce okolo 1500 až 2000 metrů velice dobře daří čajovníkům.

V čem se Pu-erh odlišuje od ostatních čajů?

Vzhledem k ojedinělému klimatu v hůře dostupném horském terénu vznikla naprosto jedinečná kultura čaje. Už přes dva tisíce let pěstitelé v Yunnanu sklízí tuhé a lesklé listy čajovníků a zpracovávají je dle pradávné tradice. Po sklizni následuje ruční přebírání listů, sušení a dochází také k prvnímu kvašení. Na rozdíl od černého čaje se tento čaj fermentuje ve tmavých sklepních prostorách při teplotě asi 3° C. Fermentace probíhá zpomaleně. Při kvašení se vytváří specifické účinné látky, které čaji dodají jeho ráz a léčivé účinky. Dále jsou čajové lístky zpracovány parou a slisovány.

Účinky čaje na lidský organismus

Neobvyklé účinky čaje na lidský organismus je Číňany využíván už od dávných dob. Údajně staří čínští lékaři tento čaj doporučovali při poruchách zažívacího systému, proti zácpě, při oběhových potížích a také jako očisťující čaj, který zbavuje zasažené orgány nečistot.

A jak je to s čajem Pu-erh a hubnutím?

Jak nám zdravý rozum napovídá, nic není jen tak, samo od sebe. Proto ani v tomto případě nelze očekávat, že po pouhém popíjení čaje jde bez změny životosprávy a jídelníčku zhubnout několik kilogramů.

Čaj Pu-erh má jednu neskutečnou výhodu - obsahuje málo kofeinu. Je to přibližně asi 23× méně než klasický černý čaj a právě to z něj dělá lahodný nápoj, který je vhodný na popíjení také pro pozdní večer.

© 2014-2024 YUNNAN Puerh|CZ